Denne stresstest fik mig til at indse, at jeg havde stress

Stresstest

Stress er en af de mest omtalte sygdomme i vores tid. Det skyldes nok, at den rammer så mange, og at tallet hele tiden vokser. Samtidig er det en af dem, der er sværest at få øje på for den, det rammer. Jeg kan huske i folkeskolen, at jeg havde hele to lærere, der gik ned med stress, så vi i en periode måtte have en vikar det meste af tiden. Min bror havde også problemer med det på et tidspunkt, da han startede sit nye firma op og gerne ville have det hele til at lykkes. Og så læser jeg hele tiden om det i nyhederne, når der er nye undersøgelser og statistikker, der fortæller nye og endnu mere skræmmende sandheder om, hvor farligt og udbredt stress er. Men jeg er nok en af dem, der tænkte, at det aldrig ville ramme mig – indtil jeg tog en stresstest.

Den usynlige sygdom, der rammer hårdt

Det utroligt svære ved stress er, at den ikke er særlig nem at få øje på. Et åbent sår eller en brækket knogle er nem at diagnosticere og behandle, hvor det er noget helt andet med stress. Først og fremmest sker stress mest indeni, så det kan være svært for andre at se, og ud over det er det også helt forskelligt, hvordan forskellige mennesker reagerer på stress. Der er dog en række symptomer, som man kan være opmærksom på, men det var jeg ikke. Jeg har altid været lidt af en perfektionist, og jeg kan godt lide, når ting står helt skarpt og lige. Men man har kun et vist antal timer i døgnet, og man bliver nødt til at nedprioritere nogen ting en gang imellem, for man kan ikke både være supermor derhjemme, superkollega på arbejdet og super i træningsklubben. Men som sagt, stress kan være rigtig svært for den enkelte person at spotte. Tit er det dem omkring en, der må sige det, hvis man skal nå at gøre noget ved det, inden det går rigtig galt. Det var også min mand, der sagde til mig, at jeg måske skulle til at passe på. Tilfældigvis faldt jeg over en stresstest på nettet – du får linket her – og så fandt jeg ud af, at den var helt gal.

Jeg tænkte ikke over mine symptomer inden stresstesten

Det var næsten skræmmende, da jeg først kom i gang med at læse spørgsmålene. Ved næsten alle ting kunne jeg nikke genkendende til det, og det skræmte mig, at jeg ikke havde tænkt over det noget før. For jo, jeg havde ganske rigtigt svært ved at sove ordentligt, og nogle nætter vågnede jeg uhyrligt tidligt om morgenen uden at kunne falde i søvn igen. Jeg havde ikke meget overskud og var ofte utroligt træt og irritabel, når jeg endelig kom hjem sent om aftenen. Men det var jo mit liv, og ens tilstand kan jo gå sådan op og ned, så jeg tænkte ikke meget over det, indtil jeg tog testen. Det var der, jeg fandt ud af, at det var på tide at søge professionel hjælp og gøre noget ved det, inden det udviklede sig til noget slemmere.