Akut tandpine? Kontakt en tandlæge omgående

akut tandpine

Har du akut tandpine? Så bør du kontakte en tandlægevagt. Hvis du for en akut tandpine kan der være alvorlige problemer med din tand, og det bør omgående undersøges. Ved at kontakte en tandlægevagt kan du hurtigt få tid, og derved få behandling for smerten.

Hvorfor opstår akut tandpine?

En tandpine eller en tandsmerte opstår når der er noget galt med tandens nerverod. Smerten opstår for det meste hvis den inderste del af tanden, pulpa, er betændt. Pulpa’en har nerveender, som er ekstremt følsomme overfor eventuelle smerter. Derfor opstår en akut tandpine. Det kan eksempelvis være at der er opstået betændelse i tanden eller ved tandkødet, at der er kommet et hul i tanden eller at tanden er blevet beskadiget. Derfor bør du kontakte en tandlæge hurtigst muligt, hvis du har akut tandpine, da problemet kan blive værre, hvis du venter.

Hvad kan du gøre hvis du pludselig får akut tandpine?

Hvis du ikke omgående har mulighed for at tage til en tandlæge ved akut tandpine kan du gøre følgende:

  1. Du kan med fordel rense din mund med varmt vand. Det skal dog ikke være for varmt, da det også kan gå ind og irritere nerveroden på tanden, og gøre tandpinen værre. Du skal heller ikke drikke for koldt vand, da det har samme effekt som det for varme vand. Drik derfor kun vand i stuetemperatur og skyld munden med lunkent vand.
  2. Du kan fjerne madrester mellem tænderne med en tandtråd. På den måde undgår du, hvis du eksempelvis har et hul, at det forværres.
  3. Hvis du er hævet på grund af akut tandpine, kan du lægge en ispose på kinden. Isen bedøver ofte hævelsen men også smerten, så den bliver mere tålelig.
  4. Ved kraftig akut tandpine omkring visdomstænderne kan smerten dæmpes ved brug af mundskyllemidler som kan fås i håndkøb. I mundskyllemidlerne er der udover det smertedæmpende og klorhexidin, som renser eventuelle betændte områder.
  5. Du kan også dæmpe akut tandpine ved at spise smertestillende piller. Du bør dog undgå at lægger pillerne mod tandkødet ved den smertende tand, da det kan beskadige tandkødsvævet.

Hvad er symptomerne for akut tandpine?

Jag og isninger kan ofte forveksles med tandpine. Der er dog ikke noget at bekymre sig for, hvis det er tilfældet. Isninger og jag er ganske normalt. Specielt hvis ens nerver sidder langt ude i tænderne kan man være overfølsom for varme og kulde. Hvis man er overfølsom for varme og kulde kan det derfor give jag og hurtige smerter. Det er som sagt ganske normalt, og det er ikke akut tandpine.

Du kan undersøge om det er akut tandpine hvis smerten er intens og vedvarende i mere end 15 sekunder efter tryk eller temperaturpåvirkning. Hvis det stadig gør ondt efter de 15 sekunder kan det være en indikator på at der er et mere alvorligt problem med din tand/tænder. Det kan eksempelvis være betændelse i tanden.

Hvis du er i tvivl om du har akut tandpine kan du læse nedenstående liste:

  1. Har du smerte når du tygger?
  2. Er du MEGET overfølsom for varmt og koldt?
  3. Har du hævelse omkring en tand eller hævelse af kæbe og/eller kind?
  4. Har du en skade eller en traume i området hvor du har smerter?

De ovenstående punkter er tegn på akut tandpine. Kan du sige ja til mere end 2 på ovenstående liste er der med sikkerhed noget galt med din tand/tænder, og du bør kontakte din tandlæge.

Tandpine kan skyldes mere alvorlige sygdomme

En tandpine kan også være en indikator på at du fejler andet end blot en tandpine.

Du kan få ondt i tænderne hvis du har høj feber. Oftest kan den høje feber og ondt i tænderne også være en indikator på at du har en større betændelsestilstand i kroppen. Dette kræver medicin som er stærkere end antibiotika som bruges ved en normal tandpine.

Hvis du har kæbesmerter samtidig med brystsmerter kan det være et tegn på diabetes eller en hjertesygdom. Hvis du eksempelvis har fået en ballonudvidelse en tidligere fået en hjerteoperation kan kæbesmerter være et symptom på et hjerteanfald. Hvis du udover brystsmerterne er svimmel, får hedeturer og har åndenød, bør du strakt kontakte vagtlægen.

Har du synkeproblemer eller overdrevet smerte eller blødning i tandkødet kan det skylde at dit immunforsvar er svækket. Hvis du eksempelvis bruger steroider eller har diabetes kan man være mere modtagelse overfor infektioner. Dette kan kræve en mere intens behandling end ved en normal betændelse i tanden.

Hvad kan du gøre for at forebygge mod akut tandpine?

En sund kost kan være altafgørende for din tandhygiejne. Hvis man eksempelvis spiser meget slik og drikke er der stor risiko for huller og man ødelægger samtidig emaljen på tænderne.

Regelmæssig tandbørstning kan også nedsætte risikoen for akut tandpine. Gerne flere gange end morgen og aften. Du kan med fordel børste dine tænder efter måltider såsom frokost.

Hvis du bruger tandtråd hyppigt og gerne dagligt fjerner du partikler, som kan forårsage huller. Hvis ikke du fjerne madrester eller andre forurenende partikler, kan det ophobe sig og i værste fælde udvikle en slem betændelse eller et hul.

Et tandlæge tjek samt en tand-rens er også vigtigt for ens tandhygiejne. Tandlæger har apparaterne til at pleje din tænder. Derfor bør du sørger for at gå til tandlægen i hvert fald en gang hver halve år. Hvis du gør dette, kan din tandlæge også holde øje med, hvis dine tænder begynder at vise tegn på huller eller en betændelsestilstand.

Hvem skal du gå til ved akut tandpine?

Har du akut tandpine er det som tidligere nævnt vigtigt at du kontakter en tandlæge. Tandlægecenter Højbro Plads tager imod akut-patienter. Du kan kontakte klinikken mandag-torsdag kl. 8-20, fredag kl. 8-22 og lørdag, søndag samt helligdage kl. 8-18. Du skal ikke holde dig tilbage for at kontakte klinikken i helligdage eller i weekenden. Det kommer nemlig ikke ekstra tillæg og gebyr på disse tidspunkter, og er samme pris, som hvis det var i hverdagene. Du kan læse mere her!